Chili

Chili jest ostrą papryką stosowaną głównie w kuchni meksykańskiej. Nie oznacza to jednak, że jej właściwości nie mają zastosowania w daniach zupełnie innych kuchni. Papryczki używamy zarówno w postaci sproszkowanej jak i świeżej. Charakterystyczny smak możemy spotkać w mięsach, zupach, sosach i sałatkach. Dodajemy jej do ogromnej ilości dań, nie zastanawiając się nad ukrytymi za walorami smakowymi właściwościami, a te są naprawdę bogate. Od dawna wiadomo, że papryczka chili przyspiesza metabolizm, wspomagając odchudzanie. Polecana jest osobom, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Oczywiście nie możemy oczekiwać, że samo spożycie przyprawy znacznie nas wspomoże, ale na pewno dołoży swoją cegiełkę do tworzonej przez nas budowli. Jeśli korzystamy ze zmielonych przypraw, warto pamiętać, by proszek przechowywany był w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku z dala od działania promieni słonecznych.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.