Ciasto z winogronami

Pyszne i nieco zaskakujące – rzadko kiedy robi się deser z winogron. Ale może dzięki temu goście je na długo zapamiętają. Jego przygotowanie jest naprawdę proste.
W pierwszej kolejności utrzyjmy ok. 2/3 kostki miękkiego masła z cukrem. Wszystko miksujemy, aż masa będzie puszysta. Teraz wbijmy dwa jajka, ciągle miksując. Kiedy masa jest jednolita, wsypujemy 1/3 szklanki mąki, szczyptę soli oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Wlewamy również 1/3 porcji maślanki. Miksujemy i ponownie dodajemy 1/3 szklanki mąki i 1/3 maślanki. Ostatnim elementem jest tzw. Uperfumowanie ciasta. W tym celu sięgnijmy po esencję waniliową, wlewając około jednej łyżeczki. Do tego dodajmy skórki z cytryny i pomarańczy (wcześniej cytrusy muszą być wyparzone, żeby można z nich było zetrzeć skórkę prosto do ciasta). Wszystko razem miksujemy. Do masy dodajemy winogrona i delikatnie je mieszamy. Kiedy winogrona rozłożą się równomiernie, przekładamy ciasto do tortownicy. Tam posypujemy je jeszcze winogronami i brązowym cukrem. Pieczemy w 180 stopniach.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.