Ciężkie sosy

Sos jest dodatkiem, który uświetnia wiele dań. Zapewnia nam nie tylko doznania smakowe ale także doskonale wygląda. Wielu z nas nie wyobraża sobie sałatki, mięsa czy zapiekanki bez odpowiedniego sosu. Jednak prawdziwym mankamentem staje się ciężka formuła sosów. Te przygotowywane na bazie majonezu smakują wyśmienicie, ale są niezwykle kaloryczne. Staramy się ich unikać, ale co poradzić, gdy potrawa najzwyczajniej w świecie bez sosu nie smakuje tak jak powinna? Wtedy czas poszukać zdrowszej alternatywy. W Internecie możemy znaleźć wiele przepisów na każdy z sosów, z użyciem zdrowszych, lżejszych i mniej kalorycznych niż standardowe produktów. Najczęstszym zabiegiem jest wykorzystanie jogurtu naturalnego jako bazy. Oczywiście nigdy nie uda nam się uzyskać identycznego z oryginalnym smakiem, ale zawsze zdrowszy sos będzie stanowił jakąś namiastkę tego ulubionego, z którego kazano nam zrezygnować.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.