Czekoladowe muffinki

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego ,ale nie mamy nic pod ręką, idealnym rozwiązaniem będą czekoladowe muffinki. Są pyszne i zaspokoją głód każdego smakosza słodyczy. A co najważniejsze, są bardzo proste w przygotowaniu. Jak je zrobić?
Przygotuj 15 dag masła, roztop je w miseczce na kuchence bądź w mikrofalówce. Następnie na małe kawałeczki (najlepiej o wymiarach 1 x 1cm) pokrój całą czekoladą. Jaką wybierzesz zależy wyłącznie od Ciebie. Może to być klasyczna mleczna, ale również z nadzieniem lub bakaliami. To tylko doda więcej smaku do muffinek. Przesiej przez sitko 30 dag mąki razem z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia, ½ łyżki sody oraz z dwiema łyżeczkami ciemnego kakao. Do tego dodaj szklankę cukru oraz łyżkę cukru waniliowego. Teraz przejdźmy to tzw. składników mokrych. Weź dwa duże jajka, które zmiksujesz z 170 ml mleka i masłem, które wcześniej rozpuściłeś. Następnie delikatnie połącz mieszankę z suchymi składnikami. Na koniec dosyp pokrojoną czekoladę. Masę przełóż do papilotek i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na o. 20 minut. Po wyjęciu poczekaj aż ostygną i ciesz się ich pysznym smakiem.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.