Deska do krojenia

Każdy z nas uważa, że największym siedliskiem bakterii jest toaleta. Staramy się zachowywać higienę na jak najwyższym stopniu. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że w kuchni również roi się od drobnoustrojów chorobotwórczych. W końcu jest to miejsce, w którym mają bardzo dogodne warunki do rozwoju. Dostępność pożywienia, wysoka temperatura i wilgoć z pewnością są sprzyjającymi okolicznościami do inwazji mikrobów. Jednym z takich miejsc jest deska do krojenia. Tak właśnie ona, ta, na którą nie zwracamy większej uwagi. Zauważmy, że wciąż kroimy coś na jej powierzchni, a resztki pozostają mogąc pożywiać drobnoustroje. Z uwagi na to powinniśmy szczególną uwagę przywiązywać do regularnego mycia deski do krojenia, bo tylko to może nas uchronić przed groźnymi chorobami, które mogą się rozwijać w naszej kuchni.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.