Domowa pizza Margarita

Domowa pizza, najczęściej nie przypomina tej którą spotykamy w restauracjach. Jest bardziej puszysta, ale to wcale nie musi być jej minus. Jedyne czego potrzebujecie do jej przygotowania, tokilka prostych produktów oraz trochę czasu.
Pokruszone drożdże wrzucamy do miski. Do środka dodajemy również szczyptę cukru, 3-4 łyżki mąki oraz wodę. Taką gęstą masę odstawiamy na bok pod ściereczką. W międzyczasie, gdy drożdże rosną, wstawmy sos pomidorowy, którym będziemy smarować pizze. OD rozgrzanego garnka dodajemy łyżkę masła i dwa ząbki czosnku i listek laurowy. Czosnek nie może się przypalić-powinien nabrać złocistego koloru. Następnie dodajemy puszkę pomidorów. Sos mieszamy, i zostawiamy na minimum pół godziny. Do drożdży dodajemy łyżeczkę soli oraz make- wszystko mieszamy. Kiedy ciasto jest jednolite, zaczynamy je ugniatać. Wyrobione , chowamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Ciasto wykładamy na pergamin i za pomocą dłoni układamy odpowiedni kształt. Wstawiamy je do piekarnika w temperaturze 200 stopni na ok. 15 minut , aby przypiec jedynie sam spód. Ciasto na pizze gotowe, teraz możemy dodać ulubione dodatki.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.