Efekt jo-jo

Efekt jo-jo pojawia się w artykułach o odchudzaniu, telewizji śniadaniowej, na blogach, a także w reklamach suplementów diety, które mają zagwarantować nam brak przykrego powrotu kilogramów. z efektem jo-jo mamy do czynienia przede wszystkich wtedy, gdy restrykcyjnie obcinamy dostarczane do organizmu pożywienie, a gdy osiągniemy efekt powracamy do starych nawyków żywieniowych. Dlaczego tak się dzieje? Początkowo organizm chudnie, zużywając rezerwy energii w postaci tłuszczu. Później następuje etap podczas którego ciało przyzwyczaja się do niewielkich ilości pożywienia i uczy się funkcjonować ograniczając jej zużycie. Tym samym stara się magazynować jak najwięcej pożywienia w postaci tłuszczu. Właśnie dlatego, gdy zjemy nieco więcej organizm postanawia zamienić pożywienie w tłuszcz, który będzie mógł wykorzystać w czasie niedostatku. Z efektem jo-jo nie będziemy mieć nic wspólnego tylko wtedy, gdy proces chudnięcia będzie przemyślany, a ułożona dieta nie będzie opierała się na głodowych porcjach pożywienia.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.