Jaja

Kiedy zbliżają się Święta Wielkanocne niejednokrotnie spotykamy się z ostrzeżeniami przed spożyciem zbyt dużej ilości jajek. Mówi się, że są one bogate w szkodliwy cholesterol i niekorzystnie wpływają na układ krążenia. Jednak jajka są bogatym źródłem witamin. W końcu to żółtko ma zapewnić możliwość prawidłowego rozwoju młodemu ptakowi. Jajka z uwagi na zawartą w nich witaminę E i luteinę korzystnie wpływają na wzrok, włosy, skórę i paznokcie. Stanowią też źródło białka. Jedno jajko ma w okolicy stu kalorii, dlatego ich spożycie zalecane jest także osobom, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Najnowsze badania dowodzą, że spożycie do dziesięciu jaj w ciągu tygodnia jest bezpieczne dla naszego organizmu. Nie powinniśmy się więc martwić o to, że występuje ich w naszej diecie zbyt dużo, a już na pewno nie możemy rezygnować z ich regularnego spożywania. Nie dajmy się zwariować i kierujmy się własnym rozsądkiem, a nie tylko informacjami, jakie podają nam media.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.