Jedz często

Wielokrotnie możemy spotkać się z opinią, że podjadanie między posiłkami prowadzi do przyrostu tkanki tłuszczowej. Zauważmy jednak, że dotyczy to głównie słodyczy i innych przekąsek, które nie należą do najzdrowszych. Sformułowania tego nie należy interpretować jako polecenia do jedzenia większych posiłków, w większych odstępach czasowych. Częste spożywanie mniejszych objętościowo posiłków jest znacznie lepszą opcją. Zapobiega procesowi magazynowania energii w postaci tłuszczu bowiem organizm jest świadomy tego, że kalorie są mu dostarczane regularnie, w wystarczających ilościach i najzwyczajniej nie odczuwa potrzeby robienia zapasów na gorsze czasy. Częste jedzenie oznacza spożywanie posiłku co około trzech do pięciu godzin, w zależności od indywidualnego zapotrzebowania i preferencji. Oczywiście nie należy jeść zbyt często, zachowując odpowiedni odstęp czasowy. Odpowiednie ustawienie przerw między jedzeniem sprawi, że nasz metabolizm będzie uregulowany, a my będziemy mogli cieszyć się systematycznym osiąganiem zadawalających nas rezultatów.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.