Ketchup

Ketchup stosowany jest zarówno do codziennych dań jak i do pizzy czy zapiekanek i hot dogów. Jest elementem, którego nie może zabraknąć na stole, przy którym zasiadają dzieci. Stosujemy go do jajek i mięsa. Czy ketchup jest zdrowy? Może powinniśmy go unikać? Udowodniono, że pomidory jako jedyne warzywa wykazują większe właściwości po przetworzeniu, nie oznacza to jednak, że ketchup jest zdrowy. Jeśli już go używamy powinniśmy poszukać produktu, który w swoim składzie ma jak najwięcej pomidorów. Niestety większość ze sklepowych pozycji charakteryzuje się dużą ilością barwników i konserwantów. Oprócz tego, że ketchup nie zawsze jest najzdrowszy, to potrafi zabić prawdziwy smak potrawy. Osoby, które stosują dodatek do wszystkiego nie znają smaku dania, bo wciąż czują charakterystyczny smak ketchupu. Nie jest to dobry pomysł, bo sos powinien stanowić dodatek, a nie zmieniać smak potrawy na swój własny. Może czasem warto byłoby zrezygnować z użycia tego składnika i zdecydować się na dodanie innego sosu bądź soli.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.