Łosoś

Łosoś, w szczególności ten wędzony jest jedną z najczęściej kupowanych ryb. Zajadamy się nim w daniach głównych, sałatkach i kanapkach. Tę rybę wybieramy nie tylko z uwagi na walory smakowe jakimi dysponuje ale też bogate wartości odżywcze. Stawiamy na drogiego łososia, mając nadzieję na zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości poszczególnych elementów w diecie. Producenci zapewniają nas, że ryby żyły w naturalnym środowisku, jednak niewielu z nas wie, jak naprawdę wygląda hodowla łososia. Otóż ryby hodowane są w wodzie, w której normalnie pływają, ale zbiornik jest odgrodzony od reszty akwenu. W związku z tym jedynym pokarmem, jaki otrzymują jest ten, który zostaje podany przez człowieka. Zgarnia się więc z morskiego dnia to, co popadnie i karmi ryby. Co więcej, do sztucznie utworzonych zbiorników wrzucane są spore ilości antybiotyków, które zapobiegają chorobom. Każdy z nas przyzwyczajony jest do lekko pomarańczowego koloru łososia, jednak nie jest to naturalny kolor tego mięsa. Uzyskiwany jest przez dodanie sztucznych barwników. W końcu konsument, który przyzwyczaił się do takiej barwy z pewnością nie będzie skłonny kupić mięsa w zmienionym kolorze.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.