Mikrofala

Mikrofalówka to urządzenie, które znajduje się w znakomitej większości naszych kuchni. Służy do szybkiego podgrzania obiadu, mleka czy też wody, wielu decyduje się na przyrządzenie w niej prostego ciasta, a studenci nie potrafią się bez niej odejść. Ma ona równie szeroką rzeszę zwolenników jak i przeciwników. Jedni uważają, że nie ma wpływu na zdrowie, inni, że stanowi dla niego zagrożenie, a emitowane fale nam szkodzą. Jak naprawdę wygląda sytuacja z mikrofalą? Fale, które emitowane są wewnątrz urządzenia odpowiadają za podgrzewanie potrawy. Od dawna wiadomo, że fale nie są zbyt zdrowe, jednak należy zauważyć, że są zamknięte w urządzeniu. Wpuszczane na rynek produkty muszą spełniać wiele restrykcyjnych norm, a poziom promieniowania jest regularnie badany. W rezultacie produkt, który trafia do naszego domu nie może emitować zbyt dużej ilości fal na zewnątrz. Jasno możemy określić więc, że mikrofalówka sama w sobie nie jest niebezpieczna, a jedynym jej mankamentem może okazać się smak przygotowanej potrawy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.