Pączki z różą

Tłusty czwartek już tuż tuż! Watro odpowiednio wcześniej przygotować przepisy, które możemy potem wykorzystać i tym samym własnoręcznie przygotować pyszne smakołyki na ten dzień.
Na początku przygotuj rozczyn, który będzie składał się ze szklanki mąki, 10 dag drożdży oraz ⅓ szklanki cukru. Całość mieszamy z mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Następnie solimy 10 żółtek i czekamy aż się wchłonie. Do mąki dodajemy ⅔ szklanki cukru, jedno opakowanie cukru waniliowego, wcześniej przygotowane żółtka oraz łyżkę spirytusu. Teraz ¾ litra mleka podgrzewamy w garnuszku razem z 20 dag masła. Po wystygnięciu dodajemy mieszankę do ciasta. Teraz wystarczy je odpowiednio wyrobić i poczekać aż wyrośnie. Kiedy ciasto jest już gotowe, delikatnie je rozwałkujmy i wytnijmy szklankami okrągłe kształty z ciasta. Nadziewamy je różaną konfiturą i formujemy z nich małe pączki, które układamy na wcześniej posypanej mąką stolnicy. Nasze pączuszki smażymy z obu stron na głębokim tłuszczu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.