Paella z kurczakiem

Paella to hiszpańska potrawa. Jest bardzo prosta i sycąca. Poświęćcie chwile, aby poznać ten smak, naprawdę warto.
Zacznijmy od pokrojenia dwóch piersi kurczaka na małe paseczki. Następnie przyprawmy je kurkumą, słodką papryka oraz klasycznie-solą i pieprzem. Na oddzielnej deseczce (nigdy nie krój warzyw na tej samej, na której kroiłeś surowe mięso!) posiekajmy w kosteczkę ostrą papryczkę oraz cebulę, a dwa ząbki czosnku przeciśnijmy przez praskę. Teraz przechodzimy do cukini. Wystarczy nam połowa pokrojona w plastry.
Kiedy wszystkie składniki mamy już pokrojone, przygotujmy głęboką patelnię. Na niej rozgrzejmy dwie łyżki oliwy z oliwek- usmażymy na niej nasze kawałeczki kurczaka. Kiedy będzie już gotowy, odłóż go na osobny talerzyk. Na tej samej patelni, ponownie rozgrzejmy dwie łyżki oliwy. Teraz czas na paprykę i cukinie-smażymy je do zarumienienia, ok. 4 minut. Kiedy sa gotowe dodajemy resztę warzyw i wlewamy 1/3 szklanki białego wina. Przygotujmy 1,5 szklanki ryżu arborio, który wsypiemy na patelnię. Całość smażymy 2 minuty, po czym dodajemy 600 ml bulionu warzywnego. Po 10 minutach do mieszanki dodajemy kurczaka. Zmniejszamy nieco ogień, i pod przykrywką czekamy aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Gotowe danie wykładamy na talerz. Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.