Placek po zbójnicku

Ta góralska potrawa jest naprawdę sycącą i zadowoli niejednego smakosza. Zacznij od pokrojenia mięsa wieprzowego w kostkę. Następnie dopraw je mieloną papryką, pieprzem oraz lekko obtocz w czterech łyżkach mąki. Tak przygotowane kawałeczki mięsa smaż na oleju przez pięć minut z dodatkiem pokrojone cebulki oraz czosnku. W międzyczasie podlejmy je nieco wodą z dodatkiem liści laurowych, rozmarynu, ziaren pieprzu oraz dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
Weźmy teraz dwie papryki, które pokroimy w kostkę oraz kilka pieczarek, które pokroimy w plasterki. Obsmażmy je nieco na oleju i dodajmy do mięsa. Doprawmy wszystko razem do smaku sola oraz papryką.
Obierzmy ziemniaki (potrzebne będzie ok. 1,2 kilograma), które zetrzemy razem z cebulą. Do tego dodajmy jajka, mąkę, sól oraz pieprz. Placki, które usmażymy polejmy sosem i złóżmy do pół. Obiad po zbójnicku gotowy!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.