Połączenia produktów

Każdy z nas marzy o kolorowej, smacznej sałatce, która dostarczy mu masy witamin i minerałów. Bardzo chętnie sięgamy po kolorowe kanapki, które zachwycają nie tylko wyglądem ale i smakiem. Wydaje się nam, że solidna porcja warzyw, niezależnie od zastosowanych połączeń, jest świetną drogą prowadzącą do zachowania dobrej kondycji zdrowia. Jednak niektóre produkty, które zostają ze sobą zestawione powodują uniemożliwienie wchłonięcia jednej z witamin bądź ich wzajemne wykluczanie się. Do bardzo popularnych, niekoniecznie trafnych połączeń należy ogórek podany ze świeżym pomidorem i herbata z cytryną, która ma nam pomóc w zachowaniu dobrej kondycji, zwłaszcza w okresie zimowym. W przypadku pierwszego zestawienia uniemożliwione jest wchłonięcie wszystkich witamin, zaś drugie może okazać się tragiczne w dalekosiężnych skutkach. Dodanie cytryny do szklanki z herbatą, w której oprócz naparu znajdują się liście skutkuje wytrąceniem groźnego dla naszego zdrowia cytrynian glinu. Związek odkłada się w wielu tkankach, a to z kolei może przyczyniać się do powstania choroby Alzheimera.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.