Przechowywanie

Przechowywanie żywności nie stanowi interesującego nas tematu. Uwagę zwracamy na jej jakość, smak i ilość, ale nie martwimy się o poprawne mrożenie czy zwyczajne przechowywanie w lodówce. Wydaje się nam, że do tego celu mogą zostać przeznaczone rozmaite pojemniki. Wykorzystujemy jednorazowe plastikowe opakowania po lodach czy też innych produktach. Z jednej strony jest to korzystne z uwagi na ekologię postępowanie, ale zauważmy, że nie każdy z pojemników nadaje się do mrożenia i podgrzewania. Zanim użyjemy go do jednej z tych czynności warto zobaczyć, czy pojemnik się do tego nadaje. W tym celu należy spojrzeć na dno opakowania i upewnić się, że widnieją na nim odpowiednie znaczki. Nieprawidłowe przechowywanie może doprowadzić do tego, że żywność nam zaszkodzi. Problem nie dotyczy przechowywania jedzenia w szkle, które nie reaguje z poszczególnymi składnikami. Plastik, szczególnie gdy towarzyszą mu kwasy staje się groźny. Nie wszystko, co wygląda na użyteczne, nadaje się do użytku. Sytuacja podobnie wygląda w przypadku przechowywania w lodówce, w której wędliny czy sery nie powinny leżeć w foliowych woreczkach.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.