Przybory kuchenne do wymiany

W naszej kuchni nie tylko produkty spożywcze mają swój termin ważności. Warto przyjrzeć się również sprzętom kuchennym. Czy myślisz, że Twoja 20-letnia kuchenna piecze tak samo jak w czasach młodości? A może mimo zdartego teflonu, patelnia jest według Ciebie całkiem ok?
Zacznijmy od drewnianych łyżek. Powinno się je wymieniać co 5 lat lub w momencie gdy zaczynają pękać lub zmieniać barwę. Na starej łyżce zbierają się niebezpieczne bakterie, które mogą przeniknąć do potraw.
Przejdźmy do naczyń, pokrytych nieprzywierającą powłoką. Ich wymiana powinna odbywać się do 3 lata. Jeśli przed upływem tego czasu zauważysz, że powłoka nie spełnia swojej funkcji i jedzenie na niej zostaje, nie wahaj się jej wyrzucić.
Kolejnym przedmiotem są plastikowe deski do krojenia. Powinniśmy je wyrzucić, w momencie gdy będą je pokrywać ślady noża. To nie tylko wygląda nieestetycznie, ale również utrudnia krojenie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.