Pyszne faszerowane pomidorki

Czy wiecie jakie warzywa można nadziewać farszem? Większość z Was spotkała się pewnie z nadziewaną papryką, ale tak na prawdę, możemy wykorzystać wszystkie warzywa. Ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia i smak. Poniżej przepis na faszerowane pomidory. Podane składniki, będą wystarczyć na nadzienie dla ok. 8 średniej wielkości pomidorków.
Nasze pomidory dokładnie myjemy, okrajamy czubek i dokładnie wydrążamy środek. Pilnujemy, aby nie zostało w nim żadne nasionko. Następnie zaczynamy przygotowywać farsz.  W tym celu smażymy na patelni 15 dag mięsa mielonego (może to być mięso drobiowe), przyprawiamy i przez chwilę dusimy. Do osobnego garnuszka wsypujemy 4 łyżki kaszy kuskus, którą zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Kiedy napęcznieje, mieszamy ją z mięsem oraz listami bazylii i mięty. Jeśli lubimy, możemy dodać również pokroje zielone lub czarne oliwki. Całość kropimy oliwą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy pomidorki.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.