Pyszne ptysie z kremem

Pamiętacie, jak była prezydentowa uczyła Polaków, jak jeść ptysie nożem i widelcem? Wy ptysie możecie jeść jak tylko chcecie. Zawsze są pyszne! A najlepsze to te, które przygotujecie własnoręcznie. Do dzieła!
Najpierw przygotujcie specjalny rozczyn- połączcie drożdże i łyżeczką cukru i mąki. Do tego dodajcie połowy letniego mleka. Rozczyn powinien osiągnąć gęstość śmietany. Odstawcie go w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Do miseczki dodajemy 30 dag mąki, dwie łyżki cukru, dwa jajka oraz szczyptę soli. Mieszamy, po czym dodajemy rozczyn i mleko. Wszystko razem miksujemy mikserem. Na koniec dodajemy rozpuszczone wcześniej masło. Ciasto zagniatamy na stolnicy. Idealna konsystencja to taka, która będzie odchodzić od rąk.  Kiedy jest gotowe, przykrywamy je ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Potem lekko je wałkujemy i wycinamy bułeczki, które wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 25 minut. Bułeczki przecinamy na pół i przekładamy kremem budyniowym. Z wierzchu smarujemy je wodą z cukrem pudrem. Odstawmy je chwilę do ostygnięcia. Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.