Ryba po grecku

W wielu domach, ryba po grecku to świąteczna potrawa. Warto ją jednak jeść częściej niż raz do roku. Wystarczy filety z białych ryb (takich jak dorsz i mintaj), obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron. Kiedy będą usmażone, wykładamy je na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przygotujmy jedną, mięsista paprykę, którą bardzo drobno pokroimy lub zmiksujemy w blenderze. W rondelku podsmażmy jedną cebulkę, 7 ząbków czosnku oraz drobno pokrojony por. Kiedy się zarumienią dodajmy do nich marchewkę starta na tarce z grubymi oczkami oraz dwie również starte pietruszki. Pamiętajmy, aby je często mieszać, inaczej mogą przywrzeć do dna. Doprawmy je do smaku listami laurowymi, zielem angielskim, rodzynkami, kurkumą, sosem sojowym, imbirem oraz szczyptą cukru trzcinowego. Całość możemy zaprawić dwiema lub trzema łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Kiedy warzywa będą gotowe, dodajemy do nich rybę i mieszamy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.