Sól w kuchni

Zazwyczaj staramy unikać się soli w kuchni bowiem mówi się, że jest ona szkodliwa. Ale czy możliwe jest jej całkowite wyrzucenie z jadłospisu? Moim zdaniem nie. Oprócz walorów smakowych, dostarcza do naszego organizmu jonów sodu, które są niezbędne do jego funkcjonowania. Od lat joduje się sól, by uzupełnić niedobory tego pierwiastka w diecie. Dobrze byłoby zaznaczyć, że sól bierze też udział w wielu kuchennych procesach. Oprócz tego, że konserwuj, jest także sprzymierzeńcem podczas gotowania i smażenia. Zapewnia przyspieszenie pierwszego z tych procesów, zaś dodanie soli podczas smażenia zmniejsza pryskanie tłuszczu poza patelnię. Myślę, że soli nie należy wykluczać, ale stosować ją z umiarem, bowiem każdy z produktów spełnia określoną rolę i jego pozbycie się z codziennej diety może skutkować zaburzeniami funkcjonowania.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.