Świeże owoce kontra suszone!

Świeże owoce są pyszne. Dają nam mnóstwo możliwości- możemy je jeść same, dodawać do deserów, sałatek… Czuć ich zapach i smak. Jednak tuż obok nich, znajdują się suszone owoce, o których wiele osób nie zapomina. Czy słusznie?
Suszone owoce, mają w swoim składzie, bardzo małą ilość wody, przez co mogą leżeć o wiele dłużej niż te świeże. Zawierają jednocześnie więcej składników odżywczych i więcej…kalorii i cukru. Z drugiej strony, zawierają witaminę A i C, ale np. witamina B, przepada w procesie ich obróbki. Mają w sobie więcej błonnika, potasu i magnesu i żelaza niż świeże i podobną ilość przeciwutleniaczy.
Powszechnie uważa się, że osoby będące na diecie, powinny spożywać dużo suszonych owoców. Jednak prawda jest trochę inna. Lepiej dodawać je w małych ilościach do posiłków, sałatki lub jogurty, a nie zajadać się nimi jako zapychaczami. W tej roli lepiej sprawdzi się musli lub świeże warzywa.  Suszone owoce kupuj bez cukru i konserwantów- są wtedy o wiele zdrowsze.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.