Szpinakowe naleśniki

Naleśniki to obok jajecznicy, chyba najszybsza potrawa ciasta. Wystarczy chwila aby zrobić naprawdę pyszne danie. Spróbujmy jednak nieco zmodyfikować znany wszystkim przepis. Propozycją na dziś są naleśniki ze szpinakiem
Zacznijmy od rozmrożenia szpinaku. Jeśli dysponujesz świeżym, dokładnie go umyj. Następnie siekamy go blenderem. Kiedy jest odpowiednio drobny, łączymy go z trzema roztrzepanymi jajkami, szklanką mleka oraz szczyptą soli i szklanką mąki pszennej. Tak otrzymane ciasto wlewamy na patelnię (posmarowaną lekko tłuszczem). Naleśniki powinny być cienkie. W tym czasie mieszamy twaróg z oliwą, pokrojoną w kawałeczki cebula, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz aromatyczną natką pietruszki. Farsz doprawiamy do smaku i smarujemy nim usmażone naleśniki. Danie przyrządza się naprawdę szybko, a stanowi ciekawą alternatywę dla naleśników z np. dżemem.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.