Sztućce do nakładania potraw

Przygotowując obiad dla gości, musi zadbać aby czuli się komfortowo, nakładając sobie poszczególne potrawy. Nie powinniśmy ich pozostawiać jedynie z leżącym obok ich talerza widelcem. Na każdym półmisku i w każdej salaterce, na której serwujemy dania, powinny znajdować się oddzielne serwingowe sztućce.
Ale czym nakładać poszczególne potrawy? Zupę podajmy zawsze z głęboką łyżka z długa rączką. Podobna łyżeczka powinna być dołączona do ziemniaków, ryżu lub gulaszu.
Wszelkie sałatki goście powinni nakładać kompletem, składającym się z łyżki i widelca. Małe przystawki, typu sery, serwujemy z rozwidlonym widelczykiem, który ułatwi przenieść je na talerzyk. Do wędlin wręcz przeciwnie przyda się masywny widelec z ostrymi zębami.
Do patery ciast dołóżmy łopatkę oraz nóż. Czasami niezbędne mogą się okazać również szczypce. Pamiętając o takich szczegółach, dajemy się poznać naszym gościom jako dobrzy i eleganccy gospodarze.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.