Tarta z bakłażanem

Lubicie bakłażan? Najlepszy jest oczywiście ten świeży, prosto z jesiennych sadów. To dobra pora aby go wykorzystać, przygotowując pyszną tartę.
Nie trzeba kupować gotowego ciasta francuskiego-możesz je prosto przygotować sam.Schłodzone wcześniej masło, siekamy razem z mąką. Dodajemy do tego jedno jajko, pięć łyżek wody oraz pół łyżeczki soli. Z mieszanki gnieciemy kruche ciasto. Staramy się je cienko rozwałkować, aby wylepić nim potem powierzchnię foremki na tarte. Po wyłożeniu należy nakłuć je widelcem i schłodzić. Pieczemy je na złoty kolor w temperaturze 200 stopni. Kiedy ciasto się piecze, posmarujmy olejem papryki i kiedy piekarnik będzie wolny włóżmy je i pieczmy do momentu, aż skórka będzie zwęglona. Kiedy będą gorące, włóżmy je do woreczka foliowego. Gdy ostygną, łatwiej będzie Ci je obrać.
Przejdźmy teraz do bakłażana i cukinii. Pokrójmy je w plasterki i usmażmy na oliwie. Podsmażmy również delikatnie cebulkę. Kiedy warzywa wystygną, rozłóżmy je delikatnie na naszym cieście francuskim. Całość zalejmy masa z jajek, śmietany kremówki oraz ziół i czosnku. Wszystko posypujemy startym na tarce serem. Tartę wstawiamy do piekarnika na 30 minut, w temperaturze 180 stopni. Kiedy masa z jajka zetnie się, będzie to znak, że jest już dobra.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.