Trochę inna zupa pomidorowa

Przepis na zupę pomidorową zna każda gospodyni. Oczywiście najłatwiej jest ją przygotować z rosołu, który pozostał nam z poprzedniego dnia. Jednak spróbujmy nieco zaszaleć i przygotujmy ją w trochę i inny sposób. Czasami warto zerwać z utartymi schematami.
Pierwszą czynnością będzie obranie jednej cebuli i pokrojenie jej w kostkę. Wsypujemy ją na patelnię i podsmażamy na oleju. Następnie umyjmy ok. 80 dag pomidorów, które sparzymy we wrzątku i obierzemy ze skórki. Tak przygotowane, kroimy  w cząsteczki.  Pomidory łączymy z cebulą na patelni. Mieszankę wrzucamy do gotującego się bulionu. Zupę przyprawiamy czosnkiem oraz standardowo-solą i pieprzem. Gotujemy ją na małym ogniu ok. 20 minut. Kiedy będzie gotowa, miksujemy ją blenderem i przecieramy przez sitko. W ten sposób otrzymujemy pyszną zupę krem do podania z makaronem i świeżym koperkiem. Zupa krem polecana jest szczególnie zimą- świetnie ogrzewa organizm.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.