Wieprzowina

Wieprzowina jako przedstawicielka czerwonego mięsa uważana jest za niezbyt zdrowy produkt. Nasza niechęć do tego rodzaju mięsa pojawiła się wraz z programami telewizyjnymi i informacjami w sieci, które zapewniały, że najlepszym mięsem jest dla nas drób. Czy aby na pewno? Zauważmy, że wieprzowina jest znacznie bardziej zbliżona genetycznie do człowieka niż ma to miejsce w przypadku kurczaków. Z tego względu jest lepiej przyswajalna od drobiu. Wieprzowina, o ile nie jest otłuszczona jest naprawdę wartościowym mięsem. W obawie o jej jakość warto sięgać po produkty, które oznaczone są znakiem jakości. Pozwoli nam to na wybór wartościowego mięsa i zapewni nam wiedzę na temat warunków, w jakich hodowane były zwierzęta. Zastanówmy się czy kurczaki, które są pędzone chemicznie, by szybciej rosły aby na pewno stanowią zdrowszą alternatywę dla wieprzowiny. Wybierając produkty spożywcze należy kierować się nie tylko aktualnymi trendami ale także zdrowym rozsądkiem, który każdy z nas zabiera ze sobą nie tylko na zakupy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.