Właściwe przechowywanie przedłuży życie produktów

Każdy produkt jest inny, dlatego tez powinien być przechowywany w inny sposób. Najpopularniejszym sposobem, aby zapobiec psuciu się żywności, jest oczywiście jej umieszczenie w lodówce. Jednak nawet tutaj istnieje kilka reguł, których warto przestrzegać, by cieszyć się jak najdłużej świeżą żywnością.
Zacznijmy od wędlin i mięsa. Te pierwsze wyciągamy z folii i zawijamy w pergamin. Najlepiej zjeść je w ciągu kilku dni. Mięso można trzymać w lodówce maksymalnie do dwóch dni. Jeśli decydujemy się je zamrozić, zawsze zapakujmy je próżniowo i umieśmy na nim karteczkę z nazwą i datą.
Żółty ser zawijajmy w folię spożywczą i pilnujmy, aby był dobrze zapakowany. Inaczej szybko uschnie. Mleko trzymajmy 48 godzin, a twaróg przekładajmy zawsze do pojemnika próżniowego.
Jeśli chodzi o warzywa i owoce, te młode mają cieńszą skórkę, przez co szybciej więdną. Trzymaj je bez folii, w szufladach lodówki. Owoce natomiast trzymaj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Chleb owijaj w lniany woreczek. Postaraj się rozdzielić ciemne od jasnego- wspólnie mogą zapleśnieć.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.