Właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata to napój, który zawiera ogromną ilość przeciwutleniaczy. Spowodowane jest to jej niską zawartością przeciwutleniaczy. Największą popularnością cieszy się w Azji, ale również w Europie, w tym w Polsce, znalazła swoim wiernych zwolenników.
Przeciwutleniacze to składnik, który spowalnia procesy starzenia. Chińczycy wierzą, że jej picie pozwala im dłużej żyć. Większość osób pije ją jednak ze względu na korzystny wpływ na przemianę materii. Ponadto ułatwia koncentrację- działa o wiele lepiej niż kofeina. Jest również polecana jako lekarstwo na kaca. Bardzo ważny jej proces jej parzenia. Jeśli zrobimy to we właściwy sposób, pozwoli nam to zachować jej właściwości.
Pamiętajcie, żeby nigdy nie zalewać jej wrzątkiem. Idealna temperatura to 70-80 stopni.  Czas parzenia wynosi 3 minuty. Jeśli zależy Ci aby wykorzystać wszystkie korzyści jakie daje zielona herbata, wylej pierwszy napar- znajdują się w nim wszelkie zanieczyszczenia. Pij dopiero ten z drugiego parzenia.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.