Właściwy nóż do właściwych produktów

Prawdziwy szef kuchni ma pod swoją ręką cały zestaw noży. Różnią się one wyglądem i każdy z nich przystosowany jest do innych produktów. Jednak w naszym domach, zazwyczaj używamy jednego lub dwóch noży, które służą nam do wszystkiego. Nie zdajemy sobie sprawy, że w ten sposób produkty tracą na swojej wartości. Np. krojąc bułkę nieodpowiednim nożem, staje się ona mniej chrupiąca.
Jeśli nie mamy gdzie przechowywać całego zestawu noży, zdecydujmy się na zakup tych najniezbędniejszych, które na pewno nam się przydadzą przy codziennych posiłkach. Pierwszy z nich to tzw. nóż szefa kuchni. Jest długi i ma szerokie ostrze. Pokroimy nim produkty w paseczki, w kostkę i w plasterki. Jest uniwersalny i nadaje się do większości produktów. Poza nim warto zaopatrzyć się również w nóż do pieczywa i do ciasta. Noże te są specjalnie wyprofilowane i gwarantują łatwe i szybkie krojenie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.