Wybór pieczywa

Kiedy wybieramy pieczywo, najczęściej decydujemy się na wybór tego ciemnego. Pełnoziarniste, zdrowe, ma nam zagwarantować ogrom wartości spożywczych. Jednak rynek spożywczy jest dość brutalny i tak jak w każdej dziedzinie, producenci starają się zachęcić klientów do zakupu. Najlepszą, najskuteczniejszą, a zarazem najczęściej stosowaną metodą jest obniżanie cen. To nimi kieruje się zdecydowana większość odbiorców. Z tego względu producent zmuszony jest do systematycznego obniżania kosztów produkcji, a przecież dobre składniki do ciasta nie mogą należeć do najtańszych. Z tego względu do pieczywa dodawany jest karmel lub inne barwniki, które zapewniają produktom ciemny kolor. Niestety nie ma to nic wspólnego z właściwościami pieczywa, o które nam chodziło. W rezultacie, myśląc, że sięgamy po to pełnoziarniste, dostajemy zwyczajny chleb, który został zabarwiony i nie różni się niczym od najzwyklejszego, wypieczonego z białej mąki. Nie dajmy się zwieść kolorowi, zanim zdecydujemy się na zakup warto sprawdzić skład, by mieć pewność, że otrzymujemy dokładnie to, co chcieliśmy zakupić.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.