Zapiekanka z brukselką i mięsem mielonym

Pierwszą czynnością, którą wykonamy, aby zrobić tę pyszną zapiekankę, jest zalanie czerstwej bułki w mleku. Odstawmy ją sobie na bok, aby odpowiednio napęczniała. Kiedy będzie gotowa, musimy ją dobrze wycisnąć i bardzo drobno pokruszyć na kawałeczki. Przejdźmy teraz do cebuli. Musimy ją drobno posiekaj lub alternatywnie zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
Następnie bierzemy 50 dag dowolnie wybranego przez nas mięsa i mieszamy je z bułką, trzema jajkami oraz posiekaną cebulką. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy uformujmy małe klopsiki (wielkością powinny przypominać główki brukselki). Wrzućmy je na rozgrzany olej i zarumieńmy.
Teraz oczyśćmy brukselkę i gotujmy ją przez 10 minut w słonej wodzie. Powinna być jędrna, nie dopuścmy aby się rozpadała. Odcedzoną brukselką mieszamy z pomidorami z puszki, które wcześniej lekko odsączamy i rozgniatamy widelcem. Wszystko razem mieszamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Teraz zapiekankę wystarczy polać sosem ze śmietanki, sera i jajek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekamy ją to mementu, aż powierzchnia będzie lekko złotawa.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.