Zdrowy tłuszcz

Samo słowo tłuszcz ma negatywny wydźwięk. Od razu kojarzy nam się z otyłością i chorobami układu krążenia. Niejednemu przed oczyma staje tłusta karkówka, śmieciowe jedzenie, a także ociekające tłuszczem frytki, które jak wiadomo do najzdrowszych nie należą. Unikamy ich więc jak ognia. Jednak tłuszcz to nie tylko niezdrowe tłuszcze trans. Jak każda z grup składników odżywczych pełni w organizmie określoną rolę, która nie jest mniej ważna od tej pełnionej przez węglowodany czy białka. Tłuszcz jest składnikiem błon komórkowych, umożliwia rozpuszczanie się niektórych witamin, stanowi materiał zapasowy i ochrania narządy wewnętrzne. Bez wątpienia powinniśmy go spożywać, ale które produkty powinniśmy wybierać? Odpowiednimi produktami będzie tu awokado, orzechy, olej lniany, oliwa z oliwek czy też olej rzepakowy. Jeśli zrezygnowalibyśmy z tej grupy składników odżywczych, to z pewnością bardzo szybko moglibyśmy odczuć skutki niedoboru rozpuszczalnych w tłuszczach witamin takich jak: A, D, E i K.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.